Komponisten og sangskriveren Gustav Winckler:

 

 

 

 

 

 

Komponisten og sangskriveren Gustav Winckler:

Trods Gustavs mange jern i ilden, fik hans også tid til at skrive et imponerende antal sange. De fleste er fra 70’ erne, hvor han lavede en masse danske tekster til udenlandske melodier. Disse blev dels indspillet af ham selv, og alle de dansk top stjerner m.fl.. han producerede plader med. Men også udenforstående indspillede af og til en af de ofte optimistiske og muntre tekster Gustav tilsyneladende kunne ryste ud af ærmet.

Hans tekster er således bl.a. blevet indsunget af så prominente navne som John Mogensen, Four Jacks, Raquel Rastenni, Grethe Sønck, Poul Bundgaard, Bent Werther, Dario Campeotto, Katy Bødtger, Preben Uglebjerg, Johnny Reimar, Rock Nalle, Bjørn Tidmand , Peter Belli, Liller, Papa Bues viking jazzband, Cæsar, Daimi, Trille, Teddy Edelmann og selvfølgelig Jørgen Winckler med mange, mange flere. Og de er sådan set blevet genindspillet flere gange siden hen f.eks. sang Ann-Mette Elten ”Du kom for sent” i 1999, og Sweethearts indspillede samme år ”Far er præst i Jylland”.

Nogle af de kendteste tekster han skrev er nok ”Lidt go’ musik” og ”Gem et lille smil til det bli’r gråvejr”, som han selv indspillede. Glade og optimistiske sange som siger en masse om Gustavs varme væsen. Sange som de fleste danskere – hvad enten de vil være ved det eller ej – kender og sikkert holder af.

Af andre succer han skrev tekst til kan nævnes ”Hvide måge”, ”Så går vi til enkebal”, ”Sla-ba-du-ba-delle”. ”Kondisangen”, ”Jeg ka' li' store babser”, ”Ingen bryder livets cirkel”,  ”Far var præst i Jylland”, ”Du har en ven” , ”Bare der er sol i dine øjne” samt diverse Bjørn Tidmand succer, for slet ikke at tale om landeplagen ”Klaus Jørgen”.

Gustav kunne også finde på at skabe sange og melodier helt fra bunden. Ofte i samarbejde med orkesterlederen Svend Lundvig, eller tekst forfatteren Thøger Olesen, som under pseudonymer som Peter Mynte og Allan Hondé skrev tekster til mange af de melodier Gustav komponerede.

Af melodier Gustav har komponeret er de kendteste nok førnævnte ”Hvide måge”, og ”Bare der er sol i dine øjne” samt ”Den mørke landevej”
”Bugtalersangen” ”Den unge gartners sang”, ”Fup eller fakta”, ”The girls of Copenhagen”, ”Verdens uheldigste mand” og ”Svigermor”.

Også hans melodier virker stadig i nyere tid. ”The girls of Copenhagen” er nemlig den melodi der er blevet til ”Solen. Månen og stjernerne” som Michael Winckler omkring årtusindskiftet lå som nr. 1 på Dansk toppen med. Og siden har Michael som bekendt indspillet en hel CD med gamle Gustav sange.

Ud over Michael Winckler er Gustavs melodier også blevet indspillet af folk som Jørgen Winckler, Cæsar, Dario Campeotto, Teddy Edelmand, Bjørn Tidmand, Bent Werther, Grethe Sønck, Gitte Hænning, Ulrik Neumann, Raquel Rastenni, og Johnny Reimar.

Som det var kutyme førhen er mange af Gustavs sange skrevet under diverse pseudonymer specielt dem fra 50’erne og 60’erne.

På de følgende sider kan i se en stor del af de sange Gustav har skrevet, fordelt under hans forskellige navne. Listen er ganske givet ikke komplet. Enhver oplysning du måtte lige inde med er kærkommen. Der hvor jeg ved det, har jeg skrevet melodiernes originale udenlandske titel i parentes efter den danske titel.

Hvis der ikke står andet bag sangen end et årstal, er det fordi Gustav har indspillet den selv det pågældende år. Ved de andre sange, har vi skrevet hvem der har indspillet sangen. Ofte er der dog flere kunstnere der har indspillet den samme sang, så det kan nemt være der er flere der har indspillet dem, end vi ved af.

Gustav skrev både tekster og melodier under sit eget navn. Og som hovedregel kan man sige at Gustav brugte navnene Kim Holter eller Claus Holm, når han skrev tekster og navnene Ray Hopkins og Walther Lance (Nogen steder Walter Lance) når han komponerede. Men ingen regel uden undtagelser. 

Sange og melodier skrevet af Gustav Winckler

Melodier skrevet af Gustav Winckler under navnet Ray Hopkins

Melodier skrevet af Gustav Winckler under navnet Walther Lance

Sange Gustav skrev tekst til under navnet Kim Holter

Sange som Gustav skrev teksten til under navnet Claus Holm


 

                             EP oversigt                  

                             LP oversigt                     

                             CD oversigt                   

                             Tono sessionliste         

                             EMI sessionliste          

                             Tysk diskografi          

                             Sonet diskografi          

                             Metronome diskografi

                             SB Musik diskografi   

                            

                             Øvrige pladeselskaber  

 

                             Gustavs julediskografi

                         

                             Tilbage til startside